Виена

Во Австрија забрането пушење во сите угостителски објекти

Австрискиот парламент, на летната сесија, последна пред предвремените избори, по долгата и емотивна дебата, донесе одлука за забрана за пушење во сите угостителски објекти и објекти каде што се консумира храна. Одлуката ќе стапи на сила на 1 ноември.

Забраната важи и за фестивали организирани од клубови кои претходно биле исклучени од забраната, а пушењето ќе биде дозволено само во кафулиња и слични простори на отворено.

Не се забранува само пушење „класични цигари и пури”, туку и електронски цигари.

Само Партијата на слободата на Австрија (ФПО), која секогаш се спротивставува на оваа забрана, гласаше против законот.

(Реакција на колумната на Наум Кајчев, „За Гологанови и нашата заедничка историја“, 15 септември 2019, МКД.мк)

повеќе

Деликатна јазична авантура е ако се излезе од основното и утврдено значење на зборовите и се прејде во сферата на жаргонот и колоквијалноста.

повеќе

Плаќањето на вработените на час наместо месечно помага да се зголеми нивната плата со тоа што ќе се вреднува работното време поефикасно.

повеќе