Во Аја Софија првпат по 87 години беше извршена молитва за Рамазан Бајрам (ВИДЕО)

Во истанбулската џамија Аја Софија, првпат по 87 години, беше извршена молитва за Рамазан Бајрам, јавува турската државна новинска агенција Анадолија.

Фото: ЕПА

Денес, по повод празникот Рамазан Бајрам, верниците ја извршија бајрамската молитва во согласност со мерките насочени кон спречување на ширењето на коронавирусот.

Аја Софија служела како црква 916 години, сè до османлиското освојување на Константинопол, денешен Истанбул, додека како џамија служела од 1453 до 1934 година.

На 10 јули минатата година турски суд ја поништи одлуката на некогашната влада на таа земја, која на Аја Софија на 24 ноември 1934 година ѝ додели статус на музеј.

Со поништувањето на споменатата одлука, на Света Софија ѝ е вратен статусот на џамија.

Како една од најпосетуваните туристички дестинации во градот на Босфорот, Аја Софија во 1985 година беше вклучена во списокот на УНЕСКО за светско културно наследство.

Турските власти најавија дека ќе продолжат да ги зачувуваат културните и историските вредности на Аја Софија, така што Дирекцијата за верски работи на Турција ќе биде одговорна за верските церемонии, а Министерството за култура и туризам на таа земја ќе се грижи за обновувањето, зачувувањето и заштитата.

Туристите и понатаму ќе можат да ја посетуваат Аја Софија, и тоа бесплатно, а фреските на sидовите ќе бидат покривани со завеси само за време на молитвите во џамијата.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Овде нема такво нешто. Има некои чинители што се занимаваат со испишување црвени линии. Не им значи ништо фактот што токму под ова гесло е овозможен најдолготрајниот мир на европскиот континент.

повеќе

Србија продолжува да го негира минатото, при што нејзините политички елити ја користат резолуцијата за да ѝ се спротивстават на Црна Гора и истовремено се надеваат дека овој потег ќе им донесе поголема популарност дома.

повеќе

„И, ако милееме ние за својата Татковина, ако во нас има барем капка македонска крв, ако во нас останала искра благороден патриотизам, овојпат треба да се впрегнеме, за да понесеме дел од тежината на едно дело и од жестокото величие на една епоха“.

повеќе