Едногласна одлука

Владата на Косовo усвои анекс на договорот за демаркација со Црна Гора

Владата на Косово на почетокот на денешната свечена седница по повод десет годишнината од прогласувањето на независноста на Косово, усвои заедничка изјава - анекс на договорот за демаркација на границата помеѓу Косово и Црна Гора, потпишан од претседателите на Косово и Црна Гора Хашим Тачи и Филип Вујановиќ.

Премиерот на Косово Рамуш Харадинај рече дека заедничката изјава отвора пат одлуката за демаркација на границата да биде усвоена од страна на Собранието на Косово бидејќи овозможува да се поправат сите можни грешки и непрецизности во договорот меѓу Косово и Црна Гора од 26 август 2015 година.

Владата на Косовo едногласно го усвои анексот на договорот.

На седницата на владата не присуствуваа членовите од Српската листа.

Тачи и Вујановиќ договорија заедничка изјава во четвртокот, а Претседателството на Собранието на Косово синоќа одлучи законот за ратификација на договорот за демаркација на граничната линија да се разгледа на седницата закажана за во недела, 18 февруари во 18 часот.

Предлогот на анексот на договорот го поддржаа сите партии претставени во Собранието на Косово, со исклучок на Самоопределување.

Деновиве Владата донесе одлука за формирање на ново министерство. А и така, по глава на жител, верувам, рекордери сме по министерства и министри. Оттука, размислував зошто да не предложам да се формира уште едно – за „спречување автоголови".

повеќе

Денес, кандидати за политички функции се луѓето. Утре, тоа ќе го прават интелигентни машини. И, тие може и ќе победуваат, како што расте незадоволството на граѓаните од човечките политичари.

повеќе

Еден од начините на промовирање подобри меѓуетнички односи помеѓу децата е овозможување подолготраен контакт помеѓу нив што ќе овозможи создавање значајни индивидуални врски помеѓу децата.

повеќе