Викиликс: Америка поднесе обвинение против Асанж

Џулијан Асанж, основачот на Викиликс кој во 2010 година објави бројни тајни американски документи, е обвинет во САД, објави Викиликс.

Обвинителите невнимателно, во рамки на друг случај, го открија постоењето на обвинението кое требаше да биде тајна, соопшти организацијата.

Точната содржина на обвинението против Асанж засега не е позната.

На Твитер Викиликс напиша: „Американското министерство за правосудство „случајно“ го откри постоењето тајни точки на обвинение или на планови за такво обвинение против директорот на Викиликс Џулијан Асанж, во она што изгледа како грешка при копирање и спојување во друг случај, кој исто така се истражува во источниот округ на Вирџинија“.

Кризата на вредности влијае негативно на балансот помеѓу императивот за слобода и потребата за безбедност, стеснувајќи го либералниот простор на современо конципираните општества.

повеќе

Mора да се научиме како да ги градиме политиките кои ќе водат кон осврт на сите теми важни за градење позитивен мир, но и реторички да останеме конзистентни на она за што се залагаме.

повеќе

Во изминатите 24 години откако Македонија и САД воспоставија официјални дипломатски односи, македонско-американските трговски врски растат бавно, но сигурно.

повеќе