Весли Кларк: Путин може да покрене војна на Балканот

Пензионираниот американски генерал Весли Кларк тврди дека постои ризик за нова војна на Балканот и дека неа може да ја донесе рускиот претседател Владимир Путин.

Според него, Путин „само си ја чека шансата“.

„Балканот е еден од регионите што рускиот претседател Владимир Путин може да ги претвори во кризна област“, рече Кларк за приштинска РТК.

Како што рече, тоа е „криза што си го чека моментот“ и дека кога и да му притреба на Путин, тој ќе ја почне.

„Можеби тука (на Косово), можеби во Украина, можеби во балтичките земји“, рече Кларк.

Сегашниот изборен модел е причината и генераторот  на сите проблеми на општественото и политичпко уредување на Македонија.

повеќе

Кина му дава на регионот нова надеж додека сонот за ЕУ се распаѓа, вели Политико.

повеќе

Северна Македонија стана кандидат 9 години пред Албанија и нема ништо лошо побрзо и да оди напред.

повеќе