Велика Британија призна дека со законот за брегзит се крши меѓународното право

Британија денес ги доведе во хаос трговските разговори за брегзит со објавување предлог-закон со кој експлицитно се признава дека некои од неговите одредби би го прекршиле меѓународното право, според копијата видена од Ројтерс.

Фото: ЕПА

Предлозите, за кои владата вели дека ќе го прекршат меѓународното право „на многу специфичен и ограничен начин“, предизвика загриженост дека Велика Британија за четири месеци може да го напушти единствениот пазар на Европската унија без нов договор за трговија.

Премиерот Борис Џонсон пред парламентот рече дека предлог законот е „правна сигурносна мерка за заштита на нашата земја од екстремни или ирационални толкувања“ на северноирскиот дел од Договорот за излез од ЕУ, обврзувачкиот договор со ЕУ, што може да го загрози мирот во британската провинција .

Копија од Законот за внатрешни пазари виден од Ројтерс вели дека одредени одредби „треба да имаат ефект и покрај недоследноста или некомпатибилноста со меѓународното или друго домашно право“.

Предлог-законот, ако биде одобрен, ќе им даде на министрите моќ да игнорираат делови од северноирскиот протокол од Договорот за излез со измена на извозни декларации и други постапки за излез.

Ќе биде предмет на дебата и одобрување од двете собраниски комори пред да стане закон.

Велика Британија во јануари излезе од ЕУ, но остана дел од единствениот пазар според статус кво договорот што истекува во декември. Преговараше за трговски договор што ќе стапи на сила од 1 јануари, но вели дека сè уште е подготвена да излезе доколку не договори поволни услови.

Ирскиот премиер Михаел Мартин рече дека на Џонсон ќе му изрази „силна загриженост“ во врска со плановите, додека неговиот заменик Лео Варадкар го нарече „камиказе“ закана со бумеранг ефект.

На прашањето како може да очекува Британците да го почитуваат законот ако неговата влада е подготвена да го поткопа, Џонсон рече: „Очекуваме сите во оваа земја да го почитуваат законот“.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Во САД и некои други земји, припадниците на загрозените расни и етнички малцинства имаат пократок животен век од просечниот, и поради тоа не се доволно застапени меѓу оние за кои најмногу се очекува дека ќе починат од ковид-19.

повеќе

Предвидувањата за тоа дека ќе дојде денот кога Бугарија ќе ги искористи пасошите кои Софија така лесно им ги даваше на македонските државјани почнуваат да се остваруваат.

повеќе

Реакцијата на семејството и блиските во однос на пандемијата е пресуден фактор кој влијае на емотивната состојба, размислувањата и однесувањето на младите.

повеќе