Велика Британија призна дека со законот за брегзит се крши меѓународното право

Британија денес ги доведе во хаос трговските разговори за брегзит со објавување предлог-закон со кој експлицитно се признава дека некои од неговите одредби би го прекршиле меѓународното право, според копијата видена од Ројтерс.

Фото: ЕПА

Предлозите, за кои владата вели дека ќе го прекршат меѓународното право „на многу специфичен и ограничен начин“, предизвика загриженост дека Велика Британија за четири месеци може да го напушти единствениот пазар на Европската унија без нов договор за трговија.

Премиерот Борис Џонсон пред парламентот рече дека предлог законот е „правна сигурносна мерка за заштита на нашата земја од екстремни или ирационални толкувања“ на северноирскиот дел од Договорот за излез од ЕУ, обврзувачкиот договор со ЕУ, што може да го загрози мирот во британската провинција .

Копија од Законот за внатрешни пазари виден од Ројтерс вели дека одредени одредби „треба да имаат ефект и покрај недоследноста или некомпатибилноста со меѓународното или друго домашно право“.

Предлог-законот, ако биде одобрен, ќе им даде на министрите моќ да игнорираат делови од северноирскиот протокол од Договорот за излез со измена на извозни декларации и други постапки за излез.

Ќе биде предмет на дебата и одобрување од двете собраниски комори пред да стане закон.

Велика Британија во јануари излезе од ЕУ, но остана дел од единствениот пазар според статус кво договорот што истекува во декември. Преговараше за трговски договор што ќе стапи на сила од 1 јануари, но вели дека сè уште е подготвена да излезе доколку не договори поволни услови.

Ирскиот премиер Михаел Мартин рече дека на Џонсон ќе му изрази „силна загриженост“ во врска со плановите, додека неговиот заменик Лео Варадкар го нарече „камиказе“ закана со бумеранг ефект.

На прашањето како може да очекува Британците да го почитуваат законот ако неговата влада е подготвена да го поткопа, Џонсон рече: „Очекуваме сите во оваа земја да го почитуваат законот“.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

И Софија ќе треба да не го запре македонското евро-интегрирање на самиот почеток – и Скопје ќе треба да ја декомунистицира и дејугословенизира својата елита, економија, политика, наратива и медиуми.

повеќе

На светов има доволно место и за доктори и за антиваксери, и за научници и инженери, како и за рамноземјани и антимаскери, за уметници и фантазери.

повеќе

Во Законот кој е предложен воопшто не се цели на попишување на реалната состојба на терен, туку се цели на попишување на сите возможни граѓани заради задоволување на политички цели.

повеќе