Вечерње новости: Косово го изгуби мнозинството во ОН

Косово го изгуби мнозинството во Обединетите нации, откако Гана, како 16 земја, официјално соопшти дека го повлекува признавање на косовската државност.

Како што пишува српскиот весник Вечерње новости, 96 земји и понатаму ја поддржуваат Приштина, додека 97 го почитуваат територијалниот интегритет и суверенитетот на Србија.

Поранешниот српски амбасадот во ОБСЕ Милован Божиновиќ за весникот вели дека може да се очекува процесот на повлекување на признавањата на Косово да продолжи.

„Иако оваа дипломатска акција на српската влада кај некој дел од набљудувачите во почетокот предизвикуваше недоверба во нејзиниот успех, се покажа дека некои земји, кои инаку не се заинтересирани за случувањата на Балканот, се повеле по погласниот дел од меѓународната заедница околу прашањето на Косово, не навлегувајќи во суштината на нештата. Меѓутоа, кога им беше разјаснето како настана косметскиот проблем и кога ќе сфатат дека нешто слично може да им се случи и ним, особено на државите на африканскиот континент, доаѓа до промена на курсот“, вели Божиновиќ.

Тој додава дека би било „претерано да се каже дека суспендирањето на признавањата ќе биде од кардинално влијание врз решавањето на косовското прашање“, сепак оценува дека „тоа ја менува атмосферата за преговорите, бидејќи во најмала рака се слушнала и другата страна“, што е „нов политички капитал на Србија“.

Бидејќи знаеме да се перчиме со секој што потекнал од нашиве простори, дури и до илјадито колено наназад (од Аминта III до Симона Халеп), јас ќе ја искористам приликава за да се погордеам со македонските гени на еден извонреден музичар: Васил Хаџиманов.

повеќе

Коста Абрашевиќ, Гоце Делчев... и десетици илјади современици кои потпишале дека „по род се...", за да можат да патуваат и да работат во ЕУ државите.

повеќе

Наместо ефтини штосови на прес конференциите на СДСМ, ВМРО и ДУИ, на кои во несвест паѓаат само  партиските послушници, нивните лидери треба да одговорат на конкретни прашања.

повеќе