Вечерње новости: Интерпол крие кој ја „турка“ Приштина

Приштина тврди дека постои согласност на следната седница на Генералното собрание на Интерпол да се расправа за Косово, а српскиот весник Вечерње новости јавува дека дневниот ред уште не е утврден.

Според весникот, од Приштина велат дека речиси сите членки на извршниот комитет на Интерпол се сложиле за барањето на приемот на Косово да се расправа на претстојното Генерално собрание во Чиле.

Меѓутоа, од седиштето на Интерпол велат дека дневниот ред на тоа заседание ќе се утврди дури во октомври. Дневниот ред на 88 Генерално собрание на Интерпол прелиминарно е разгледуван во јуни, но остана непознато дали имало мнозинство во него да се вклучи барањето на Приштина за прием.

Новости наведува дека го прашале Интерпол како тогаш поединечно гласале земјите членки на Извршниот комитет на Интерпол, но дека не добиле конкретен одговор од светската полициска организација во Лион.

„Извршниот комитет ќе го одобри дневниот ред на 88 Генерално собрание на својата следна средба во октомври. Потоа за дневниот ред се гласа на Собранието, така што во оваа фаза не можеме да пружиме повеќе информации“, кажале од Интерпол за Новости.

Весникот потсетува дека ивршниот комитет на Интерпол има 13 членки – Алжир, Русија, Аргентина, Обединетите Арапски Емирати, Франција, Бразил, Молдавија, Ангола, Нигерија, Холандија и Јужна Кореја, додека местото на Америка е испразнето.

Од споменатите земји, седум не ја признаваат независноста на Косово.

Генералното собрание на Интерпол ќе заседава од 15 до 18 октомври во престолнината на Чиле, Сантјаго.

Ајде од понеделник да се посветиме сериозно на „носење на Европа" во нашата држава.

повеќе

Улогите на „добар и лош полицаец“ ќе ги играат кон нас уште долго, доколку не сфатиме дека со итроманска политика не се може подалеку од Табановце до Богородица.

повеќе

Неделава, владите на ЕУ повторно решија да го одложат започнувањето на преговорите за пристапување со земјите кандидати Албанија и Северна Македонија, што претставува историска грешка - бидејќи безбедноста и стабилноста на Унијата зависат од трансформацијата на југоистокот.

повеќе