Според руско испитување

Вакцината Спутник V е 91,6% ефикасна против симптоматскиот ковид

Прелиминарните наоди се засновани на анализа на податоци од повеќе од 20.000 испитаници.

Фото: ЕПА

Вакцината Спутник V во Русија има 91,6% ефикасност против симптоматскиот коронавирус, сугерираат резултатите од испитувањата.

Прелиминарните откритија се засновани на анализа на податоци од повеќе од 20.000 учесници, претежно белци, од кои три четвртини примиле вакцина. Другите добиле плацебо.

Не се смета дека има сериозни несакани дејства поврзани со вакцинација, а повеќето пријавени несакани дејства се лесни, вклучувајќи симптоми слични на грип, болка на местото на инјектирањето и слабост или недостиг од енергија.

Вакцината, поддржана од Рускиот фонд за директни инвестиции (РДИФ), се става во две дози на растојание од 21 ден. За 21 ден по првата доза, имало 16 случаи на ковид-19 кај 14,964 лица (0,1%) во групата на вакцинирани и 62 случаи на заболување кај 4.902 лица (1,3%) во плацебо групата.

Испитувањето вклучувало 2.144 учесници на возраст од 60 години и постари - во ова подмножество, вакцината имала 91,8% ефикасност против симптоматско заболување, напишаа истражувачите во списанието Лансет.

Слично на вакцината на Оксфорд / АстраЗенека, Спутник V се базира на изменета верзија на аденовирус, вирусот на обичната настинка. Ова е скроено да содржи генетски упатства за правење на коронавирусниот шилест протеин, кој го пренесува на човечките клетки. Произведениот коронавирусен шилест протеин потоа предизвикува имунолошки одговор за да штити од болеста ковид-19.

Сепак, за разлика од претходно, Спутник V користи два различни човечки аденовируси за да се обиде да предизвика посилен и подолг имунолошки одговор. Покренувањето на различен вектор за втората доза е дизајнирано да го намали ризикот од развој на отпорност на имунолошкиот систем на почетниот вектор.

Оваа анализа ги вклучува само симптоматските случаи на ковид-19, предупредуваат истражувачите, истакнувајќи дека се потребни дополнителни истражувања за да се разберат ефектите на вакцината врз асимптоматскиот ковид-19 и врз преносот. Покрај тоа, пациентите биле следени до 48 дена по нивната прва доза, така што останува да се види и трајноста на заштитата.

За време на тестирањето биле пријавени четири смртни случаи. Едно лице починало во плацебо групата од мозочен удар, додека преостанатите три смртни случаи се случиле во групата на вакцинирани - но не ѝ биле припишани на вакцината. Еден пациент имал фрактура, додека другите двајца имале претходни болести и развиле симптоми на ковид-19 четири до пет дена по првата доза на вакцината, што укажува дека биле заразени пред испитувањето, сугерираат истражувачите.

Сериозни несакани ефекти биле забележани кај 68 пациенти, од кои 45 биле во плацебо групата. Ниту еден од нив не ѝ се припишува на вакцината, вели Гардијан.

„Ова неодамнешно позитивно испитување во третата фаза… е мошне охрабрувачко во однос на ефикасноста, недостигот од сериозни несакани ефекти и навидум еквивалентната заштита кај постарите пациенти“, рече д-р Стивен Грифин, вонреден професор на медицинското училиште на Универзитетот во Лидс.

Оваа студија не е дизајнирана да ја процени ефикасноста само на првата доза, но кога истражувачите го погледнале нивото на заштита од 15. до 21. ден, ефикасноста против умерениот или тежок ковид-19 е 73,6%, велат тие. Тимот во следните недели планира да почне испитувања на режимот од една доза, наречена „лесен Спутник V“, рече Кирил Дмитриев, извршен директор на РДИФ.

Минатиот месец, исто така, беа објавени планови за тестирање на комбинација на вакцините Оксфорд / АстраЗенека и Спутник V.

Во тек е испитување на доцната фаза на Спутник V со цел да бидат регрутирани најмалку 40.000 луѓе. Кога рускиот регулатор ѝ даде зелено светло на вакцината и почна масовни вакцинации пред да бидат откриени податоците од испитувањата во фаза 3, научниците изразија загриженост и жалење за недостигот од транспарентност.

„Русија беше во право цело време“, рече во вторникот Дмитриев.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Опседнатоста со лесна и брза заработувачка, завидливоста и љубомората кон побогатите, невидената мрзливост комбинирана со желбата за убав и прилично ситуиран живот, од Македонците создаде зомбизирани суштества кои лутаат низ времето и просторот, без патоказ и без изграден вредносен ориентир по кој ќе се водат низ животот.

повеќе

Иако новогодишните честитки во јануари оваа година, беа најчесто за здравје и со желба за „старото нормално“, првите три месеци од 2021 година не навестуваат крупни промени околу тоа кој ќе биде повторно најизговорениот збор и во периодот кој претстои. 

повеќе

Програмата за вакцинација во Бугарија може исклучиво да се окарактеризира како фијаско. 

повеќе