Уште еден министер од британската влада поднесе оставка

Помладиот министер за образование Вил Квинс, кој пред неколку дена го бранеше премиерот Борис Џонсон, поднесе оставка.

Фото: ЕПА

На Скај њуз во понеделникот Квинс рече дека бр. 10 го уверувал дека Џонсон не бил свесен за обвинувањата против конзервативниот пратеник Кристофер Пинчер. Кабинетот на премиерот оттогаш призна дека Џонсон знаел за повеќекратните поплаки за наводното „предаторско однесување“ на Пинчер пред да го назначи за заменик во почетокот на оваа година.

Објавувајќи ја својата одлука на Твитер, Квинс ги наведе „неточните“ гаранции во врска со Пинчер како причина за поднесувањето оставка и му посака среќа на својот наследник.

Вчера оставки од Владата на Велика Британија поднесоа и министрите за финансии и здравство Саџид Џавид и Риши Сунак.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Одлучната изборна победа на италијанската десница овозможува нејзиниот лидер да биде првата жена премиер во Италија и прва која тврди дека недвосмислено има постфашистичко потекло.

повеќе

Нов фронт за работа на градежните фирми на веќе изградените згради (и куќи) треба да биде топлинската изолација.

повеќе

Во Македонија не постои никаква забрана за конверзиона терапија, а лиценцираните психолози што може да се јават како спроведувачи или наведувачи на ваква „терапија“, за жал, не сносат никакви последици.

повеќе