Формиран над Атлантикот

Ураганот Офелија ѝ се заканува на Европа: Во понеделник трга кон Велика Британија

Офелија стана десетти ураган по ред кој оваа сезона се формираше над Атлантикот, откако тропската бура во четвртокот зајакна во ураган од прва категорија, пренесуваат британските метеоролошки служби.

Со ова се постигнува рекорд стар цел век што се случил уште три пати, во 1878, 1886 и 1893 година, наведоа метеоролозите. Тие предупредуваат дека ураганот на почетокот на следната недела би можел да го достигне западниот дел на Велика Британија.

Се очекува до вторник да пристапи до ирскиот брег.

Најсилните удари на бурата се очекуваат во северниот и западниот дел на Велика Британија, а брзината на ветровите би можела да достигне 130 километри на час.

„Офелија се очекува да остане ураган од прва категорија во недела, кога ќе помине западно од Португалија, а во понеделник да тргне кон Велика Британија. Додатно ќе ја подигне температурата во Европа, која ќе биде 5-7 степени повисока од нормалната“ наведуваат метеоролозите.

Најновите случувања на релација политичка власт-граѓански сектор, повторно го отвораат прашањето за односите помеѓу овие два сегмента на општествениот живот.

повеќе

Жените имаат повеќе тешкотии од мажите да најдат значајна и добро платена работа, а процентот на жени во глобалната работна сила постојано заостанува зад процентот на мажите. 

повеќе

Во нашето општество сме опкружени со многу, многу партизани. Партизани во политиката, партизани во образованието и науката, партизани во бизнисот...

повеќе