Украина започна заеднички воени вежби со САД, Полска и Литванија

Украина започна заеднички воени вежби на западот на земјата со вооружените сили на САД, Полска и Литванија, кои ја поддржуваат Украина во тензиите со Русија.

Илустрација: ЕПА

На западот на Украина, во близина на границата со Полска, 1.200 војници со 200 борбени возила учествуваат во вежбата „Три мечеви 2021“ до 30 јули.

Вежбата е дел од регионалната програма за воена соработка меѓу Украина, Полска и Литванија, кои во 2014 година формираа заедничка бригада со 2.600 Полјаци, 570 Литванци и 340 Украинци.

Во последните месеци Украина беше домаќин на две вежби со војските на земјите на НАТО, на југот на земјата и на Црното Море.

Русија, исто така, спроведе неколку воени вежби во последните месеци, особено во Црното Море.

Односите меѓу Киев и Москва се затегнати од 2014 година поради руската анексија на полуостровот Крим и конфликтот меѓу украинските сили и проруските бунтовници во источна Украина.

Легенда под Главна слика

Илустрација: ЕПА

Министерството за финансии во изминатиот период активно работеше на реформа за унапредување на фискалната децентрализација, која нуди сериозно системско решение за стабилни финансии на општините кои ќе значат одговорни општини и испорака на квалитетни и ефикасни услуги за граѓаните. 

повеќе

Либералната империјалистичка доктрина на Америка е одговорна за ужасниот масакр во места како Виетнам, Ирак и Централна Америка. Но Америка, исто така, произведе либерална антиимперијалистичка доктрина што останува затскриена во една ТВ-серија што ја восхитува американската публика уште од 1966 година.

повеќе

Граѓани, бегалци, мигранти, веќе не ни е важно – се чини дека никој не гледа светла иднина за себе во Албанија.

повеќе