Украина усвои закон за автохтони народи без Русите

Украинскиот парламент Врховна рада усвои вчера закон за автохтоните народи на Украина кој не ги вклучува Русите во таа категорија.

EPA-EFE

Иницијативата за законот беше на претседателот на Украина Володимир Зеленски, а на вчерашната вонредна седница го подржаа 326 пратеници на украинскиот парламент и ќе стапи на сила откако ќе го потпише претседателот, пренесува ТАСС.

Со законот се дефинираат правата на автохтоните народи и етнички заедници кои настанале на територијата на Украина, кои имаат свои оригинални јазик и култура, традиционални, социјални, културни и претставнички органи, се доживуваат себеси како изворен народ на Украина, претставуваат етничко малцинство во рамки на населението на земјата, а немаат сопствена држава надвор од Украина.

Според оваа дефиниција на законот, на Крим ваков статус имаат кримските Татари, Караими и Кримчаци, додека Русите не може да се сметаат за автохтон народ во Украина.

Иницијативата на украинскиот претседател и предлог законот наидоа на широки критики во Русија, а како што наведе заменик претседателот на Државната дума на Русија Петар Толстој, тој „брише од историјата“ 20 милиони Руси.

Руската православна црква порача дека таквата одлука може да ја поткопа стабилноста и интегритетот на Украина.

Рускиот претседател Владимир Путин изјави дека украинскиот закон не е во согласност со нормите на меѓународното хуманитарно право и дека нанесува сериозна штета на рускиот народ, а дека неговите последици можат да се споредат со оние кои ги остава оружјето за масовно уништување.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Министерството за финансии во изминатиот период активно работеше на реформа за унапредување на фискалната децентрализација, која нуди сериозно системско решение за стабилни финансии на општините кои ќе значат одговорни општини и испорака на квалитетни и ефикасни услуги за граѓаните. 

повеќе

Либералната империјалистичка доктрина на Америка е одговорна за ужасниот масакр во места како Виетнам, Ирак и Централна Америка. Но Америка, исто така, произведе либерална антиимперијалистичка доктрина што останува затскриена во една ТВ-серија што ја восхитува американската публика уште од 1966 година.

повеќе

Граѓани, бегалци, мигранти, веќе не ни е важно – се чини дека никој не гледа светла иднина за себе во Албанија.

повеќе