Украина сака да вооружи милион луѓе

Украинскиот министер за одбрана кажа дека се надева дека ќе вооружат милион борци додека земјата се спрема за „нова, долга фаза на војната“.

EPA-EFE

Олексиј Резников на Фејсбук истакна дека Украина „ќе мора внимателно да ги планира ресурсите“ и „да избегне грешки“ за да ја добие војната. Кажа дека Русија веќе претрпела „стратегиски пораз“, но истакна дека Украина ја очекуваат тешки недели.

„Никој не може да каже колку точно недели. Во тој период ќе се браниме пред сè со сопствени средства од непријателот излуден од гнев“, напиша украинскиот министер.

„Сè поголемиот притисок на санкциите против Русија и зголемувањето на странската помош на Украина би требало да создадат, во рок од неколку месеци, услови под кои Кремљ конечно ќе ги изгуби шансите за постигнување каков било успех. Тогаш за Украина ќе се појави нова прилика. Во овој исклучително тежок период потребно ни е заедништво, кохезија, волја и трпение“, смета тој.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

За пишувањата на Хари Костов за проблемите на државата – ако компетентен човек зборува за нефункционирањето на правната држава, кое има директен одраз врз економијата, не може тоа да се заврши со охридскиот уличен жаргон.

повеќе

Колку и да сакаме Украинците да добијат целосна правда, на ерата на славни војни, несомнени победи и чисти порази ѝ дојде крајот. 

повеќе

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе