Украина: Русија бесрамно ги киднапира нашите деца

Украина се обрати до ОН и ги замоли да овозможат враќање на украинските деца кои, како што се вели, „нелегално биле депортирани од Украина".

Фото: ЕПА

„Бесрамна закана е дека украинските деца ќе бидат незаконски посвоени од руски граѓани, без оглед на сите неопходни процедури предвидени со законите во Украина“, се вели во писмото до ОН.

„Русија го крши меѓународното хуманитарно право и основните стандарди на хуманост. Руската држава организира киднапирање на украински деца и уништување на иднината на украинската нација“, се вели во писмото.

Овие тврдења не се независно потврдени.

Украинските власти во повеќе наврати предупредуваа дека Москва насилно депортира илјадници граѓани од опколениот и разурнат Мариупол во Русија. Кремљ ги негира обвинувањата и тврди дека Киев ги блокирал обидите за евакуација на цивили.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Војната во Украина ја разоткри вистината за Русија, но и вистината за Европа. 

повеќе

Несанкционирањето на овој говор доведува до повторување, ширење и злоупотреба на овие аномалии како еден вид „нормализиран“ начин во политичката борба против поединци и групи со различни мислења.

повеќе

Потписниците на нотарските изјави дека нема да гласаат за измените на Уставот се подложни на промени за материјално благо.

 

повеќе