На една година

Турскиот парламент ѝ ја продолжи дозволата на владата за упади во Сирија

Турскиот парламент изгласа вчера едногодишно продолжување на дозволата на владата да наредува прекугранични воени офанзиви во Ирак и Сирија кога е соочена со безбедносни закани.

Пратениците го одобрија предлогот во момент кога Турција изјавува дека е спремна да изврши нова офанзива во Сирија за да ја расчисти пограничната област од сириските курдски борци, кои ги смета за терористи.

Курдските борци во Сирија беа сојузници на САД во таа земја во борбата против џихадистите на Исламска држава.

Турција секоја година од 2014 го обновува мандатот кој ѝ дозволува на владата да се бори против курдските бунтовници, екстремистите на ИСИС и други групи кои Анкара ги смета за терористи во Ирак и Сирија.

Нашиот процес на преговори многу веројатно ќе биде предмет на уште построги критериуми и мониторинг имајќи ги предвид искуствата на земјите кои во моментот преговараат. 

повеќе

На Македонија и Бугарија им треба дебата која ќе го унапреди историското разбирање без робување на идеологии, митологии и политики.

повеќе

Македонизмот често е мистика и точка на недоразбирање и меѓу Македонците и на Македонците со другите народи во и околу Македонија.

повеќе