Турски воени авиони надлетуваат грчки острови (ВИДЕО)

Турски борбени авиони ги надлетувале денес во повеќе наврати грчките острови Оназис и Кастелоризо без поднесување план на летање, соопшти генералштабот на грчката војска.

Два турски борбени авиони Ф-16 на висина од околу 7.600 метри го надлетувале островчето Оназис во два наврати, јавуваат грчките медиуми. Тие биле пресретнати од грчки воени авиони.

Исто така, два други турски борбени авиони го надлетувале во два наврати островот Кастелоризо, на висина од 1.200 метри и 7.600 метри, како и островчето Ро, во близина на малоазискиот брег на Турција.

Началникот на генералштабот на грчката војска, адмиралот Евангелос Апостолакис, ја предупреди Турција дека Грција решително ќе одговори во случај на „ескалација на турските провокации“.

Апелирам до лидерите на партиите да не им „помагаат" на кандидатите.

повеќе

Во ерата во која сите напредни земји во светот престануваат со употреба на фосилни горива, ние отвораме нови наоѓалишта, наоѓаме оправдување за исцрпување на необновливите ресурси и за активирање на најголемата глобална закана за морската биолошка разновидност.

повеќе

За жал многумина, а особено оние што треба, не може да ја видат историската димензија на оваа посета на еден папа на нашата земја.

повеќе