Турската војска влезе во Сирија, почна заеднички патроли со американската војска (ВИДЕО)

Оружени турски воени возила преминаа вчера во Сирија и се движат со американски кон југозападот, почнувајќи ги планираните патроли за воспоставување безбедносна зона вдолж пограничниот регион кој го контролираат главно курдски сили.

Возилата со турски знамиња им се придружија во Сирија на оние со американски знамиња околу 15 километри источно од турскиот пограничен град Акџакале, покрај сирискиот Тел Абџад, а ги надлетуваат воени хеликоптери.

Регионот источно од реката Еуфрат главно го контролираат курдските сили ИПГ, американските сојузници кои Турција ги смета за терористи, бидејќи имаат врски со курдското малцинство во Турција.

По интензивните преговори Турција и САД формираа заеднички оперативни центри, но досега не се договорија за ширината на безбедносната зона и командната структура на силите кои таму дејствуваат.

Дали е аксиом дека со членството во НАТО е гарантирана безбедноста на Македонија? Дали почеток на преговори значи и отворен пат за членство во ЕУ?

повеќе

Што е со оние граѓани кои не се вклопуваат во нашиот (би)етнички дискурс?

повеќе

Постојат различни фактори кои влијаат на нивото на ризик кога станува збор за перење пари. Тоа може да биде од клиенти, региони, производи или ризик од финансиски инструменти. Разбирањето на овие ризици, како и факторите што придонесуваат, им овозможува на надлежните органи многу поефикасно да се заштитат од перење пари поврзано со корупција.

повеќе