Турците за Курбан-Бајрам ќе потрошат 1,6 милијарди евра на животни за жртвување

Турците ќе потрошат повеќе од 10 милијарди лири или околу 1,6 милијарди евра на животни за жртвување за време на претстојниот Курбан-Бајрам, проценува синдикатот на земјоделците.

„Пресметавме дека луѓето оваа година ќе платат 10.06 милијарди лири за животни за жртвување“, рече Семси Бајрактар, претседател на синдикатот на Турската земјоделска комора.

Се проценува дека оваа година ќе бидат жртвувани 3,6 милиони животни, од кои 2,8 милиони овци и кози.

Курбан-Бајрам оваа година се одбележува од 21 до 25 август.

Според Агенцијата за вработување, најмногу невработени има меѓу дипломираните правници, економисти, професори по одделенска настава на македонски и албански јазик и социјални работници. 

повеќе

Република Македонија треба да понуди законска можност за реализација на правото на приватен и семеен живот за истополовите партнери.

повеќе

Умре Милена Дравиќ. Да живеевме во некое друго време, во некоја друга земја, таа вест ќе се прикажеше на екраните на југословенските телевизии, како што ни се прикажа веста за смртта на Тито.

повеќе