Турција усвои закон за социјалните мрежи, критичарите тврдат дека така ќе се зголеми цензурата

Турскиот парламент усвои закон за регулирање на содржините на социјалните мрежи, со кој тврдат критичарите ќе се зголеми цензурата и ќе им се овозможи на властите да ги замолчат гласовите на опозицијата.

Фото: ЕПА

Законот предвидува странските социјални мрежи да одредат претставници за Турција кои ќе водат сметка во врска со стравувањата на властите во однос на содржините, а има и краен рок за отстранување на спорен материјал.

Според новиот закон, компаниите се соочуваат со парични казни, блокирање на рекламирањето и намалување на опсегот на широкопојасниот интернет до 90 проценти, со што всушност се блокира пристапот.

Владејачката партија на претседателот Таип Ердоган (АКП), која со националистичката партија има мнозинство во парламентот, го поддржа предлог законот, а неговото усвојување по расправата што започна во вторникот е објавено на Твитер.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Во моментов, мал број проекти или иницијативи во Македонија се фокусираат на тоа како универзитетите ги подготвуваат студентите за општествена одговорност и за граѓанскиот статус.

повеќе

Попис на населението во 2020 треба да има, затоа што тоа утре може да биде услов за Македонија да чекори напред кон ЕУ.

повеќе

Северна Македонија, исто така, мора да се придвижи кон енергетска независност, користејќи обновливи извори на енергија кои нема да му наштетат на кревкиот екосистем во оваа прекрасна земја.

повеќе