Турција усвои закон за социјалните мрежи, критичарите тврдат дека така ќе се зголеми цензурата

Турскиот парламент усвои закон за регулирање на содржините на социјалните мрежи, со кој тврдат критичарите ќе се зголеми цензурата и ќе им се овозможи на властите да ги замолчат гласовите на опозицијата.

Фото: ЕПА

Законот предвидува странските социјални мрежи да одредат претставници за Турција кои ќе водат сметка во врска со стравувањата на властите во однос на содржините, а има и краен рок за отстранување на спорен материјал.

Според новиот закон, компаниите се соочуваат со парични казни, блокирање на рекламирањето и намалување на опсегот на широкопојасниот интернет до 90 проценти, со што всушност се блокира пристапот.

Владејачката партија на претседателот Таип Ердоган (АКП), која со националистичката партија има мнозинство во парламентот, го поддржа предлог законот, а неговото усвојување по расправата што започна во вторникот е објавено на Твитер.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Ако имаме предвид дека секој збор има свое значење, тогаш оваа „железна завеса" кон Бугарија, за која зборува премиерот дека била подигната од Југославија, се доведува во корелација со Берлинскиот ѕид. А, железната завеса помеѓу двете германии доведе до нивно обединување.

повеќе

Јас, Ангела Илиевска , учесник во повеќе протестни движења низ годините наназад, со себе го носам товарот на мојата личност и идеалите кои ги застапувам низ сите тие движења.

повеќе

Германија не го негира своетo фашистичко минато, ниту дека ја окупирала Франција, па следствено, не се ни менувани ни учебниците во обете земји, ниту се бришани делови од споменични натписи.

повеќе