Турција усвои закон за социјалните мрежи, критичарите тврдат дека така ќе се зголеми цензурата

Турскиот парламент усвои закон за регулирање на содржините на социјалните мрежи, со кој тврдат критичарите ќе се зголеми цензурата и ќе им се овозможи на властите да ги замолчат гласовите на опозицијата.

Фото: ЕПА

Законот предвидува странските социјални мрежи да одредат претставници за Турција кои ќе водат сметка во врска со стравувањата на властите во однос на содржините, а има и краен рок за отстранување на спорен материјал.

Според новиот закон, компаниите се соочуваат со парични казни, блокирање на рекламирањето и намалување на опсегот на широкопојасниот интернет до 90 проценти, со што всушност се блокира пристапот.

Владејачката партија на претседателот Таип Ердоган (АКП), која со националистичката партија има мнозинство во парламентот, го поддржа предлог законот, а неговото усвојување по расправата што започна во вторникот е објавено на Твитер.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Засега СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ и нивните заеднички алтер-фабрикати не даваат впечаток дека го разбираат новосоздадениот замаец.

повеќе

Западен Балкан оди во насока на целосна контрола на државните институции во служба на политичките елити. Не е чудо што граѓаните имаат ниска доверба во овие институции.

повеќе

Граѓаните се преморени од бескрајните, приказни на предавници и патриоти, тирански платформи, договори со Грција, Бугарија, рекети, пописи, тендери,

повеќе