Турција ќе врати над 1.800 државни службеници по чистката по обидот за пуч

Турските власти со итен декрет во петокот вратија повеќе од 1.800 државни службеници откако утврдија дека немаат никакви врски со групата обвинета за неуспешниот државен удар во 2016 година.

Вработените во јавниот сектор беа отпуштени откако беа обвинети за преземање енкриптирана апликација за пораки позната како Бајлок (ByLock), за која властите велат дека била користена од движењето на исламскиот проповедник Фетула Ѓулен со седиште во САД кој е обвинет за обидот за пуч.

Но, на крајот од минатата година, властите соопштија дека апликацијата била преземена од илјадници луѓе без да знаат.

Ѓулен ги негира обвинувањата на Турција и тврди дека неговото движење е мирна група.

Вкупно 1.823 државни службеници ќе се вратат на работа, вклучувајќи 544 лица од Министерството за образование и 204 вработени во Министерството за здравство.

Декретот исто така вели дека 458 лица од полициските сили можат да се вратат на своите работни места.

Без оглед на фактот што од постоењето на уметноста постои и теорија и приказна за тоа, уметничкиот процес останува крајно неразбирлив.

повеќе

Што е потребно младите велешки занаетчии да не станат самоубиствени гемиџии, туку да ги тераат своите замисли напред.

повеќе

Брзата храна и газираните пијалоци се водечки причинители на прекумерна телесна тежина, која пак значително го намалува нашиот животен век и квалитет на живот.

повеќе