Турција и САД отворија оперативен центар во Сирија, сакаат да воспостават безбедносна зона

Заедничкиот турско-американски оперативен центар за воспоставување и управување со безбедносна зона во северо-источна Сирија е целосно оперативен, изјави турскиот министер за одбрана Хулуси Акар, јави новинската агенција Анадолу.

Турција и Соединетите Американски Држави се согласија да формираат центар за заеднички операции долж северо-источната граница на Сирија.

„Центарот за заедничките операции започна да работи со полн капацитет. Командата на центарот ја вршат еден американски и еден турски генерал“, рече Акар.

Командантот на Пентагон Шон Робертсон изјави дека американски и турски генерал вчера летале во прва заедничка извидничка мисија над североисточна Сирија.

Робертсон рече дека извидничкиот лет и заедничкиот координативен центар „покажуваат посветеност за решавање на легитимни турски безбедносни прашања на нивната јужна граница“ и ќе помогнат да се обезбеди „безбедност во североисточна Сирија, така што ИСИС нема да може повторно да се појави“.

Деликатна јазична авантура е ако се излезе од основното и утврдено значење на зборовите и се прејде во сферата на жаргонот и колоквијалноста.

повеќе

Плаќањето на вработените на час наместо месечно помага да се зголеми нивната плата со тоа што ќе се вреднува работното време поефикасно.

повеќе