Третина жители на ЕУ немаат пари за одмор

Околу 28 проценти од Европејците не можат да си дозволат ни една недела одмор надвор од своето место на живеење, а тој број се зголемува на дури 60 проценти кај сиромашните работници, покажува истражувањето на Европската конфедерација на синдикати (ЦЕС).

Оние работници чии приходи се под прагот на сиромаштијата, односно помалку од 60 проценти од просечната плата, минуваат најлошо во Грција, каде што 88,9 проценти од нив не можат да заминат на одмор, се наведува во студијата.

Потоа следуваат Романија со 86,8 проценти и Хрватска со 84,7 проценти.

Кипар е на четвртото место со 79,2 проценти, пред Словачка со 76,1 проценти.

Конфедерацијата посочува дека нееднаквоста помеѓу најсиромашните работници и оние другите кога станува збор за одмор во изминатата деценија се зголемила во 16 земји-членки.

Најголеми разлики во можноста за одење на одмор меѓу работниците со приходи под просечната плата и други работници има во Хрватска, Грција, Бугарија, Чешка, Франција и Романија.

Зголемувањето на нееднаквоста „покажува дека придобивките од економскиот раст во Европа во изминатата деценија не се рамномерно распределени“, рече помошник-генералната секретарка на ЦЕС, Естер Линч.

ЦЕС се залага за подобрување на предлогот за европска директива со која треба да се зголемат минималните плати во ЕУ, за што Европскиот парламент ќе расправа по летната пауза.

Синдикалната конфедерација се залага за воведување „праг на достоинство“, кој ќе гарантира дека минималната плата дефинирана со закон не може да биде помала од 60 проценти од просечната плата, или помалку од 50 проценти од просечната плата во која било земја-членка.

Во моментов, во 17 земји-членки на ЕУ минималната со закон загарантирана плата е помала од 60 проценти од националната просечна плата, посочува ЦЕС, пишува „СиБиз“.

ЦЕС претставува 45 милиони членови на 89 национални синдикати во 39 европски земји и 10 европски синдикални федерации.

Насловот асоцира и на резултатите од изборите, кои, кога ќе излезе оваа колумна, ќе бидат познати, иако најретко споменуван збор во кампањата беше зборот ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЈА, кој е единствен начин за остварување на сите „големи“ ветувања што ги слушнавме изминативе две недели.

повеќе

Опонентите на академик Блаже Ристовски во Македонија го квалификуваа како националист, во белградскитe кругови  го именуваа како „бугарофил“, а во Бугарија го нарекуваа „Југословен“ и „србокомунист“. А тој си остана ист, исправен пред нападите и секогаш подготвен да им одговори на критичарите.

повеќе

Ентузијазмот во првите месеци од годинава во врска со масовната вакцинација беше таков што Србија во март беше прва меѓу европските држави според бројот на граѓани што примија втора доза на милион жители. 

 

повеќе