Трамп во ОН го пофали здравството на непостоечка африканска држава (ВИДЕО)

Американскиот претседател Доналд Трамп вчера за време на обраќањето до африканските лидери во ОН го испофали здравствениот систем на Намбија.

„Во Гвинеја и Нигерија се боревте со страшна епидемија на ебола. Здравствениот систем на Намбија е сѐ повеќе самостоен“, кажа Трамп.

Тој неколку пати ја спомна „Намбија“ пред лидерите на Гана, Уганда и – Намибија, за која подоцна Белата куќа потврди дека е државата која Трамп се обидувал да ја изговори.

Трамп исто така кажа дека „Африка има огромен бизнис потенцијал“ и со насмевка додаде: „Голем број мои пријатели заминуваат во вашите држави за да се збогатат. Ви честитам. Тие трошат многу пари“. Овој коментар беше сфатен како невнимателна асоцијација на колонијализмот во Африка.

Пораката на амбасадорот Бејли среде Скопје, јас не ја сфатив како шлаканица врз ДИК и нивните неодговорни членови (за наша несреќа едногласни во мислите и менталната матрица)!

повеќе

Дипломатијата е уметност невозможното да го направите возможно (Ш.-М. Талеиран).

повеќе

Односите меѓу Грција и Македонија се на клучна точка, вели Катимерини и со ѕвездички дообјаснува дека употребата на терминот „Македонија“ е на авторот и дека не го одразува ставот на весникот. Сепак се чини ова е првпат грчкиот весник да нè напише со уставното име.

повеќе