Лапсус

Трамп вети борба против какаото наместо кокаинот (ВИДЕО)

Претседателот на САД Доналд Трамп на конференција за новинарите направи лапсус, ветувајќи му на претседателот на Колумбија Хуан Сантос дека ќе се бори против одгледувањето на какаото, наместо против одгледувањето на растението кока.

„Минатата година одгледувањето на какаото и производството на кокаин (во Колумбија) достигнаа рекорд – се надеваме дека тоа ќе биде поправено“, изјави Трамп, читајќи говор од лист хартија.

Зборовите „кока“ и „какао“ се слични на англиски.

Покрај ова, одредени тешкотии за американскиот претседател претставуваа делови од говорот каде се повторуваа зборовите „одгледување на кока“.

Без оглед дали сте поддржувач или противник на претходната власт, не можете да оспорите дека таа постави сосема нови стандарди во поглед на мерките, напорите и вложувањата за да се привлечат странски инвестиции, за наши услови. 

повеќе

Ако лидерите на двете најмоќни земји во светот – САД и Кина имаат суштински разлики во начинот на кој тие гледаат на меѓународните односи, какви се изгледите за глобално зајакнување на соработката?

повеќе

Најновите случувања на релација политичка власт-граѓански сектор, повторно го отвораат прашањето за односите помеѓу овие два сегмента на општествениот живот.

повеќе