Трамп прогласи вонредна состојба во САД поради коронавирусот

Претседателот Доналд Трамп денеска објави дека прогласува вонредна состојба во земјата поради пандемијата на коронавирус, додека Вашингтон се бори да го забави ширењето на епидемијата.

Говорејќи од Белата куќа, Трамп рече: „Официјално прогласувам национална вонредна состојба“. Тој рече дека со вонредната состојба ќе се отворат 50 милијарди американски долари за државните и локалните власти да се справат со епидемијата.

Трамп рече дека му дава на министерот за здравство Алекс Азар вонредна власт да ги занемари сојузните регулативи и закони за да им се даде на лекарите и болниците „флексибилност“ во лекувањето на пациентите.

Трамп зборуваше додека меѓу Белата куќа и Конгресот продолжуваат преговорите за пакетот за помош, но немаше најава за напредок. Демократите во Домот денеска се подготвуваат да гласаат за својата мерка.

Она она што го нудат медиумите во времето на ковид-19 покажа колку тие не се подготвени за да известуваат во време на криза, а кризите ги има сè почесто.

повеќе

Доколку нешто радикално не се промени, не можеме да очекуваме дека нашата економија брзо ќе се нормализира и ќе излезе од сегашната криза.

повеќе

Како да разликуваш дали „Македонец” означува етничка припадност или државјанство? Според потребата на моментот!

повеќе