Притисок за сузбивање на мигрантите

Трамп повторно изненади: Тарифи од пет отсто на сите производи од Мексико

Во изненадувачка најава американскиот претседател Доналд Трамп воведе тарифи од пет отсто на мексиканските производи за да изврши притисок врз земјата да преземе повеќе за сузбивање на бранот мигранти од Централна Америка кои се обидуваат да ја преминат границата со САД.

„САД од 10 јуни ќе наметнат тарифи од пет отсто за сите производи што доаѓаат од Мексико во нашата земја, сè додека илегалната миграција од таа држава во нашата земја не биде спречена“, напиша Трамп на Твитер.

„Тарифата постепено ќе се зголемува се додека не се реши проблемот со илегалната миграција“, додаде тој.

Американскиот претседател ја обвини мексиканската влада дека не прави доволно за да го спречи бранот мигранти што доаѓа од земјите од Централна Америка Салвадор, Хондурас и Гватемала.

„Сметам на вас“. Со овие зборови, претседателот Макрон апелираше до граѓаните на Северна Македонија да гласаат за Преспанскиот договор на референдумот на 30 септември 2018.

повеќе

Сѐ додека Македонија ја претставуваат „политички најподобните" ќе тонеме длабоко и уште повеќе ќе се раслојуваме.

повеќе

По определувањето на мерката ефективен притвор, притворениот раководен функционер не може да издава полноважни правни акти, меѓу другото, и поради фактот што го нема службениот печат.

повеќе