Резиденцијата на американските претседатели

Трамп откри дека следниот самит на Г7 ќе биде во Кемп Дејвид

Самитот на групата Г7 следната година ќе биде одржан во Кемп Дејвид, резиденцијата на американските претседатели во близина на Вашингтон, кажа вчера Доналд Трамп.

„Мислам дека е помалку или повеќе сигурно дека тоа ќе го направиме во Кемп Дејвид“, кажа американскиот претседател во Лондон пред почетокот на самитот на НАТО.

Тој кажа дека Кемп Дејвид, кој е сместен во зафрлена област одалечена 100 километри од Вашингтон е „место кое сите го сакаат“.

Трамп истакна дека Кемп Дејвид ќе пружи можност за „некои многу посебни нешта“, иако не ја елаборираше мислата.

Американскиот претседател Барак Обама во 2012 година го организираше самитот на Г8 во Кемп Дејвид.

Трамп во октомври објави дека ќе го организира самитот на својот имот Трамп нешнал Дорал во Мајами. Се откажа од планот поради жестоките критики дека станува збор за конфликт на интереси.

Тој ја повлече својата одлука на 19 октомври, само два дена откако го објави планот, истакнувајќи дека за тоа се виновни медиумските извештаи и непријателството на опозициските демократи.

Тогаш тој тврдеше дека даночните обврзници на тој начин би заштедиле пари бидејќи би го организирал самитот на неговиот имот бесплатно.

Тоа што е многу поважно е дека се работи за ПРЕТХОДНА проверка, а не за post festum ветинг.

повеќе

Како што расте бројот на оние кои објавуваат непроверени, лажни и злонамерни информации, така се зголемува и бројот на медиуми кои работат со проверка на факти и се борат за вистината во јавниот простор преку одговорно истражување.

повеќе

Единствена работа за која ние граѓаните не плаќаме данок, е воздухот кој го дишеме.

повеќе