„Непрофитен" договор

Тони Блер работи на реформи во Саудиска Арабија: Милионски донации за советите на поранешниот премиер

Поранешниот британски премиер Тони Блер на почетокот на оваа година потпиша „непрофитен" договор со владата на Саудиска Арабија за „поддршка на програмата за промени" што ја планира принцот Мохамед бин Салман.

 

Саудијците го ангажираа Институтот „Тони Блер“ (ТБИ) за да го „модернизираат и реформираат регионот и активно да работат на регионално решение за мировниот процес“, пишува денес британскиот Телеграф.

Се верува дека институтот Блер во јануари доби донација од над 8,5 милиони евра за оваа работа, а сега се платени повеќе од десет милиони евра.

Во одбрана на донацијата, портпаролот ТБИ рече:

„За да биде јасно ова е донација за ТБИ, а не лично за Тони Блер, и сите овие пари одат за проекти“.

Тој додаде дека саудиската донација ќе биде наведена во првиот годишен извештај на Институтот, но исто така истакна дека „немаат обврска да објавуваат податоци за донации или донатори“.

Поранешниот премиер го основал Институтот во 2016 година, откако првично добил девет милиони евра. Канцелариите на институтот се наоѓаат ширум целиот свет вклучувајќи ги и ОАЕ кои се соседи на Саудиска Арабија.

Лидерството на опозициската ВМРО-ДПМНЕ мора да излезе јавно, на прес конференција, заедно со сите пратеници, и да објават прекин на секакво понатамошно учество во дискусија на собраниската седница.

повеќе

Според Агенцијата за вработување, најмногу невработени има меѓу дипломираните правници, економисти, професори по одделенска настава на македонски и албански јазик и социјални работници. 

повеќе

Република Македонија треба да понуди законска можност за реализација на правото на приватен и семеен живот за истополовите партнери.

повеќе