НОВ ВИД АЛХЕМИЈА

Тероризмот е помала закана „дури и ако 9/11 се случува секоја година“ - Сноуден

Разузнавачката заедница ја искористи заканата од тероризам во своја полза, особено во однос на масовниот надзор, според Едвард Сноуден. Тој верува дека тероризмот сѐ уште би бил помала закана од многу други прашања, дури и ако 9/11 се случува секоја година.

Во ексклузивното интервју со германскиот медиум Дер Шпигел, известувачот на НСА забележа дека иако тероризмот е „вистински проблем“, тој тврди дека има земено помалку животи, надвор од воените зони, од сообраќајните незгоди и срцевите напади.

„Дури и ако 11 септември се случува секоја година во САД, тероризмот ќе биде многу помала закана од многу други работи“, рече тој.

Сноуден рече дека тероризмот е „идеален пример за порастот на културата на стравот“, истакнувајќи дека „разузнавачката заедница го користела за да му пристапи со нова динамика на масовното надгледување“.

Сепак, вели Сноуден „најтрагичниот дел“ е тоа што „на крајот тоа е самиот процес кој го прави тероризмот. Тој стана системски“, а тоа нѐ води таму кај што сме денес.

„Како поинаку може да се објасни претседателот Доналд Трамп, освен како систематски неуспех на рационалноста?“ Праша Сноуден, истакнувајќи дека „гледаме работи што се случуваат на места како Унгарија и Полска со повеќе авторитарни лидери.“

„Мислам дека тоа е новата атмосфера на страв и дека нема да се промени се додека ние, како јавност, не научиме да изведуваме нов вид алхемија и да го препознаеме стравот кога ќе ни се претстави. Треба да научиме да го јадеме стравот, и да го претвориме во енергија што може да се искористи за подобрување на општеството, а не за негово тероризирање и ослабување. Но, дури и Обама не можеше да го стори тоа“, рече Сноуден.

Исто така истакна дека „немаме никаков доказ дека овие програми за масовно надгледување ги спречуваат терористичките напади.“

„Но, ако не можете да ни покажете дека ќелиите се откриени благодарение на овие мерки, а сепак велите дека се апсолутно неопходни, зошто е тоа така? Бидејќи се супер интересни за други области на шпионажа. Како што е прислушување на телефонски повик помеѓу Кофи Анан и Хилари Клинтон“, рече тој, мислејќи на телефонскиот повик што го пресретна германската разузнавачка агенција БНД во 2012 година.

На прашањето дали бил „изненаден“ кога дознал дека БНД ги надгледува „пријателите“ како што е израелскиот премиер или дека имале 4.000 „селектори“ насочени кон американски цели, Сноуден рече дека е „разочаран, не изненаден“.

„... Сите влади само сакаат да имаат поголема моќ кога станува збор за економска шпионажа, дипломатска манипулација и политичко влијание“, рече тој.

Еден проблем кај Трамп е тоа што му е опсесија да изгледа „силен".

повеќе

Меѓу најпосетените места во градот сѐ уште на прво место и меѓу главните мотиви поради кои доаѓаат туристите во Крушево е вечното почивалиште на Тоше Проески, спомен куќата изградена во чест на него, Манастирот Св. Преображение и многу други.

повеќе

„Москва се труди да протурка слика за себе како благонаклонет партнер и заштитник на сувереноста и на православното христијанство антитеза на Западот што 'цело време се меша таму кај што не му е местото'.

повеќе