Си-ен-ен

Талибанците осудија на смрт брат на Авганистанец кој преведувал за Американците

Талибанците осудија брат на авганистански преведувач на смрт, обвинувајќи го дека им помагал на САД и дека го штител својот брат, кој бил преведувач на американските војници, пишува Си-ен-ен.

Фото: ЕПА

„Обвинети сте дека сте им помагале на Американците“, напишале талибанците во првото од трите писма до Авганистанецот, додавајќи: „Обвинети сте и дека сте го штителе својот брат кој бил преведувач“.

Во првото писмо на талибанците, што го напишале рачно, му наредиле на Авганистанецот да се појави на сослушување. Во второто писмо, исто така рачно напишано, тој добил известување дека не дошол на сослушувањето.

Писмата се само еден пример како талибанците директно им се закануваат на Авганистанците кои соработувале со Соединетите Држави или на членовите на семејството на оние што тоа го правеле.

Во третото писмо, напишано на машина за пишување, талибанците го известиле човекот дека бидејќи ги отфрлил претходните предупредувања да престане „со својата служба за освојувачите-крстоносци“ и ја игнорирал поканата да се појави на рочиштето, бил прогласен за „виновен во отсуство“ и дека ќе биде осуден на смрт.

„Овие судски одлуки се конечни и нема да имате право на приговор. Сами го избравте овој пат“, пишува во третото писмо.

Писмата се контрадикторни со уверувањата на талибанскиот портпарол Забиула Муџахид, кој минатата недела на прес-конференција рече дека никој нема да биде повреден.

„Никој нема да биде повреден во Авганистан. Постои огромна разлика помеѓу нас сега и нас пред 20 години“, рече Муџахид.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Првичната реакција на голем број држави кога се појави новата варијанта на ковид-19 вирусот за забрана на патувањето од Јужна Африка и од соседните држави, иако истиот веќе се има проширено, е очајна мерка. Всушност, државите можеби се и подобро подготвени отколку што мислат за што и да следи.

повеќе

Со неколку геополитички шаховски потези, Кина докажа дека не секогаш оружјето и војните се единствениот начин за глобална доминација.

повеќе

Македонија може да ги задоволи потребите од електрична енергија ако на површина од 160 км2 постави соларни панели, а инвестицијата за тоа е 2,4 милијарди евра.

повеќе