Наредба на новите власти

Талибанците до вработените жени: Останете дома (ВИДЕО)

Новите талибански власти им наредија на многу жени вработени во градските служби да останат дома, изјави привремениот градоначалник на Кабул, Молави Хамдулах Номани.

Screenshot

Привремениот градоначалник Номани изјави дека само оние жени кои работат на „позиции што мажите не можат да ги заменат или кои не се за мажи“, имаат право да одат на работа. „Тие одат на работа секој ден“.

Останатите жени мора да „останат дома, додека ситуацијата не се нормализира“, додаде Номани. „Нивните плати ќе бидат исплатени“, рече тој.

Молави Хамдулах Номани објасни: „Отпрвин им дозволивме на сите да ги преземат своите работни места, но потоа Исламскиот емират увиде дека е неопходно да ги запре жените да работат некое време“.

Ова е уште еден знак дека талибанците го наметнуваат своето остро толкување на шеријатскиот закон, кој вклучува ограничување на жената во јавниот живот, и покрај првичните ветувања за толеранција и вклучување.

Во своето претходно владеење во 1990-ти години, талибанците им забранија на девојките и жените да одат на училиште и да работат.

Намони рече дека сè уште се чека конечна одлука за вработените во општинските одделенија во Кабул, како и дека во меѓувреме ќе ги зголемат платите.

Тој додаде дека пред преземањето на Авганистан од страна на талибанците минатиот месец, нешто помалку од една третина од речиси 3.000 вработени во градските служби биле жени кои работеле во сите одделенија.

Легенда под Главна слика

Screenshot

Можеби поради еуфоријата што ја донесе туризмот - и желбата на самите жители на Грција да уживаат во одморите - пошироката јавност беше подготвена да ги толерира дневните бројки на новозаразени (во просек помеѓу 2.000 и 3.000 случаи во текот на летото). 

повеќе

Насловот асоцира и на резултатите од изборите, кои, кога ќе излезе оваа колумна, ќе бидат познати, иако најретко споменуван збор во кампањата беше зборот ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЈА, кој е единствен начин за остварување на сите „големи“ ветувања што ги слушнавме изминативе две недели.

повеќе

Опонентите на академик Блаже Ристовски во Македонија го квалификуваа како националист, во белградскитe кругови  го именуваа како „бугарофил“, а во Бугарија го нарекуваа „Југословен“ и „србокомунист“. А тој си остана ист, исправен пред нападите и секогаш подготвен да им одговори на критичарите.

повеќе