Тачи не сака формирање на ЗСО, но сака припојување на југот на Србија кон Косово

Косовскиот претседател Хашим Тачи изјави дека Заедница на српски општини не може да се формира надвор од постојната уставна рамка и дека сака припојување на југот на Србија кон Косово.

EPA-EFE

„Нормално, и денес сум за припојување на Прешево, Медвеѓа и Бујановац кон Косово. Ова е моето уверување и е непоколебливо, беа повреда на територијалниот интегритет на Косово. Не сум за давање територии, но сум за интеграција на овој дел, кој е најмногу дискриминиран во регионот на Западен Балкан“, кажа Тачи.

Додаде и дека дијалогот со Белград нема алтернатива, но дека процесот не може да биде бесконечен.

„Прво треба да дојде до признавање и потоа другите процеси лесно ќе ги решиме“, кажа Тачи.

Тој смета дека улогата на САД во дијалогот меѓу Белград и Приштина е од клучна важност, но и дека ЕУ треба да биде во тесна координација со САД.

„Ножеви над мапите никогаш немало ниту ќе ги има, ни за ЕУ ни за САД. И едните и другите се фокусирани на развојот на Косово“, кажа Тачи.

Тој го повтори ставот на Приштина дека Заедницата на српски општини, која според него Србија се обидува да ја врати на преговарачката маса, не е техничко прашање и дека нема да има промена на уставот по тоа прашање.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Во Македонија само 1% од младите професионално се занимаваат со спорт, 7% спортуваат аматерски, додека 42% спортуваат рекреативно или практикуваат физичка активност во вид на хоби и рекреација.

повеќе

Нашето законодавство дава поголема важност на едно парче хартија отколку на вистинската состојба на терен.

повеќе

Еве што знаат мнозинството Македонци и Бугари родени до 1980 година.

повеќе