Прогноза на косовскиот претседател

Тачи: Историски договор со Белград следната година

Косовскиот претседател Хашим Тачи верува дека следната година Приштина и Белград ќе потпишат „историски договор за нормализација и помирување“.

Следната година, според Тачи, може да биде одлучувачка за евроатлантската перспектива на Западниот Балкан, и тоа зависи од спремноста на регионот да се надминат отворените проблеми.

„Целосно работам на тој аспект, бидејќи не мислам дека има нешто поважно од мирот, помирувањето и добрите соседски односи“, кажа Тачи на конференцијата „НАТО и Западниот Балкан“.

Според него, Косово е најдобриот пример за реакцијата на НАТО на најголемиот безбедносен предизвик во Европа.

„КФОР, кој е гарант на стабилноста на Косово, е најуспешната мисија на мирот во светот со децении по ред. Косово денес е стабилна држава со јасни аспирации“, истакна Тачи.

Република Македонија треба да понуди законска можност за реализација на правото на приватен и семеен живот за истополовите партнери.

повеќе

Умре Милена Дравиќ. Да живеевме во некое друго време, во некоја друга земја, таа вест ќе се прикажеше на екраните на југословенските телевизии, како што ни се прикажа веста за смртта на Тито.

повеќе

Во кичестиот амбиент на магичното Скопје, каде што се изградени огромни споменици на Александровите фалангисти, а знамето на НАТО се вее пред зградата на Генералштабот, во градот поделен на македонски и на албански дел, лебди Бизмарковата геополитичка визија: оној што ја контролира долината на реката Вардар, станува господар на Балканот.

повеќе