Тачи: Дијалогот пропадна, бидејќи вака како што се води оди во корист на Србија

Косовскиот претседател Хашим Тачи изјави дека дијалогот на Србија и Косово има смисла само ако се дискутира за заемно признавање.

EPA-EFE

Во спротивно, како што истакна, дијалогот пропаднал.

„Овој дијалог има смисла само ако предлогот за заемно признавање се стави на маса, во спротивно воопшто нема смисла, целосно е непотребен, пропаднат е, и оди во корист на Србија, вака како што сега се води“, изјави Тачи.

Дијалогот на Србија и Косово повторно почна по прекинот поради Заедницата на српски општини на Косово.

Премиерот на Косово Авдулах Хоти изјави дека прашањето на ЗСО е затворена тема.

Оваа форма на дијалогот не му се допаша ни на поранешниот премиер на Косово Иса Мустафа.

„Со однесувањето на Србија на една страна и ЕУ на друга страна, дијалогот ја губи смислата. Како минува времето дијалогот сѐ повеќе станува инструмент со кој Србија купува време за да се заборават нејзините злосторства“, напиша Мустафа на Фејсбук.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Структурното насилство кон трансродовите и родово небинарните луѓе е препрека во нивното реализирање како полноправни членови на општеството.

повеќе

И сега вие замислете, на едно детенце од 6 години да му кажувате со авторитет на наставник дека не треба да се дефинира како машко или женско.

повеќе

Засега СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ и нивните заеднички алтер-фабрикати не даваат впечаток дека го разбираат новосоздадениот замаец.

повеќе