На денешниот итен состанок

СЗО го класифицира Б.1.1.529 како загрижувачки сој и го нарече омикрон

Светската здравствена организација (СЗО) новата варијанта на ковид-19 првпат откриена во Јужна Африка ја нарече „омикрон“, соопшти здравствената агенција на ОН по денешниот итен состанок.

Фото: ЕПА

Светската здравствена агенција се состана денеска за да го именува сојот Б.1.1.529 и одлучи да го класифицира како „загрижувачка варијанта“, наместо како помалку сериозната ознака „варијанта од интерес“.

Делта-сојот, кој предизвика зголемени инфекции со ковид-19 низ целиот свет, откако првпат беше откриен кон крајот на декември 2020 година, исто така беше категоризиран како варијанта на загриженост од страна на СЗО претходно оваа година.

Агенцијата ја усвои практиката на именување на соевите според буквите во грчката азбука, барем делумно за да избегне на областите каде што тие првпат биле идентификувани да биде прикачена географска стигма. Многу набљудувачи очекуваа дека B.1.1.529 ќе биде именуван „Ну“.

 

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Колку и да сакаме Украинците да добијат целосна правда, на ерата на славни војни, несомнени победи и чисти порази ѝ дојде крајот. 

повеќе

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе

Сите политичари и безмалку сите новинари во Македонија, се со став дека нема или поточно не е можен план Б во преговарањето за влез во ЕУ со Бугарија.

повеќе