Светските цени на храната на највисоко ниво во последните 10 години

Светските цени на храната пораснаа трет месец по ред во октомври и достигнаа нов десетгодишен максимум, повторно предводени од растот на цените на житните култури и растителното масло, објави во четвртокот Агенцијата за храна на ОН.

Фото: Пиксабеј

Индексот на цените на храната на Организацијата за храна и земјоделство (ФАО), која ги следи меѓународните цени на прехранбените производи со кои најмногу се тргува во светот, во просек изнесувал 133,2 поени минатиот месец во споредба со ревидираните 129,2 за септември.

Бројката во септември претходно била 130,0.

Октомвриското читање било највисоко за индексот од јули 2011 година. На годишна основа, индексот во октомври се зголемил за 31,3 отсто.

Цените на земјоделските производи драстично пораснаа минатата година, поттикнати од доцнењето на жетвата и високата побарувачка.

Легенда под Главна слика

Фото: Пиксабеј

После речиси две години очигледно е дека менталното здравје на вработените е исто важно како и нивното физичко здравје. Сега повеќе од било кога, неопходен е силно развиен систем за управување со човечки ресурси.

повеќе

Јазикот е многу повеќе од структура на една реченица или граматика, јазикот е нашата историја, нашите обичаи и нашето наследство...

повеќе

Овој отпад, освен тоа што ја загадува животната средина, исто така предизвикува дефекти во машините, ги оштетува контејнерите и го спречува транспортот на друг отпад.

повеќе