Судот на правдата ќе го сослуша случајот Украина-Русија од 7 до 8 март

Меѓународниот суд на правдата вчера соопшти дека на 7 и 8 март ќе ги одржи сослушувањата за тоа дали да нареди „привремени мерки“ во тужбата што Украина ја покрена против Русија, која бара запирање на воените дејствија на Москва во Украина.

Фото: ЕПА

Судот на ОН во соопштението рече дека ѝ испратил на Русија итно писмо да се подготви во случај да се наредат привремени мерки или итни чекори за заштита на Украина, како што таа побара.

Тужбата на Украина поднесена во неделата тврди дека тврдењето на Русија дека ја нападнала Украина за да спречи геноцид е лажно.

Украинскиот претседател Володимир Зеленски во неделата рече дека поднел тужба до судот поради обвиненијата за геноцид што ги упати Москва.

Рускиот претседател Владимир Путин тврди дека Украина извршила геноцид во регионот Донбас во источна Украина и рече дека инвазијата, која руските власти ја нарекуваат „специјална операција“, е оправдана затоа што целта ѝ е да го прекине тоа.

Аргументите на Украина се дека земјите имаат спор околу договорот познат како Конвенција за геноцид, кој и двете го потпишаа. Украина тврди дека не се случил геноцид во Донбас и дека договорот во секој случај не ѝ дава право на една земја да изврши инвазија на друга за да спречи геноцид.

На сослушувањата од 7 до 8 март судиите нема да ги разгледуваат прашањата за јурисдикцијата или за основаноста на случајот на Украина, туку само дали предметот е толку итен што мора да наредат итна мерка во интерес на правдата пред случајот да биде сослушан во целост.

Не е одреден датум за одлуката.

Иако МСП е највисокиот суд на Обединетите нации и неговите пресуди се обврзувачки, некои држави, меѓу кои и Русија, во минатото ги игнорираа.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Ако пак се натури овој бесмислен консензус на Франција, кој ги признава сите емоции на Бугарија, тогаш оваа неспособна власт ќе не одведе подлабоко од сегашниот амбис.

повеќе

Во новите предлози се направени само формални, но не и суштествени промени, во однос на претходниот предлог (кој Владата го нема објавено).

повеќе

Енергетската криза во светот, но и во Република Македонија (РМ), не стивнува иако сме на почеток на летото кога вообичаено има помала потрошувачка на енергија кај нас. 

повеќе