Величествениот мавзолеј од 17 век

Судот им нареди на властите: Или срушете го или обновете го Таџ Махал

На властите на индиската држава Утар Прадеш, врховниот суд на Индија им наредил да го затворат и срушат мавзолејот Таџ Махал или да го обноват, пишува Економист.

Како се наведува, прекрасниот мермерен мавзолеј во градот Агра, на север од Индија, се бори со модерни непријатели: токсичен воздух и валкана вода.

Екстериерот на мавзолејот од 17 век, чија изградба Шах Џахан ја наредил за својата најдрага сопруга Арџуманд Бано Бегум, попозната како Мумтаз Махал, некогаш бил чистo бела боја.

Ова се променило - ѕидовите на Таџ Махал сега се, делумно ако не и целосно, различни нијанси на жолта, кафеава црна и зелена боја.

Првите знаци дека нешто не е во ред се појавиле уште во 1938 година, кога индиската влада формирала комитет за решавање на проблемот со постепеното потемнување на споменикот.

Според Светската здравствена организација, Агра е на осмо место на најзагадени градови во светот.

За жал многумина, а особено оние што треба, не може да ја видат историската димензија на оваа посета на еден папа на нашата земја.

повеќе

Кога знаеме како функционира кризата на претставеност, можеме да спречиме повторување на историјата, кое можеби овој пат би имало и многу полоши последици по демократското општество.

повеќе

Деновиве Владата донесе одлука за формирање на ново министерство. А и така, по глава на жител, верувам, рекордери сме по министерства и министри. Оттука, размислував зошто да не предложам да се формира уште едно – за „спречување автоголови".

повеќе