„Т-такса“

Стапи во сила новата такса за загадувањето во Лондон

Возачите на возилата што најмногу загадуваат се соочуваат со дополнителен дневен надомест за возење во центарот на Лондон според шемата воведена во понеделникот, која има за цел да го подобри квалитетот на воздухот во еден од најзагадените градови во Европа.

Градоначалникот на Лондон, Садик Кан тврди дека со воведувањето на новата „токсична такса“ за работни денови - наречена „Т-такса“ - Лондон ги има „најтешките стандардите за емисија во светот“, пренесе АФП.

Надоместокот од 10 фунти (11.2 евра) е додаток на дневниот надомест од 11,50 фунти за метеж и следеше по наредбата од страна на Европската унија за Британија да го намали загадувањето на воздухот.

Кан, кој ја објави таксата во февруари, рече дека е „решен да преземе итни мерки за да помогне во расчистувањето на смртоносниот воздух во Лондон“.

„Лондон се соочува со срамна скала на јавна здравствена криза, со илјадници преуранети смртни случаи предизвикани од загадувањето на воздухот, што мора да се решат“, рече тој.

Таксата се однесува на сите автомобили на бензин и дизел регистрирани пред воведувањето на еколошките стандарди за емисии Еуро 4 во 2005 година.

Храбрите лидери можат да успеат со порака за надеж, отвореност и инклузивност и со промовирање на визија за напредок заснована на веродостојни реформи.

повеќе

Кога панаѓурот ќе помине, и кога наредното утро ќе се погледнете во огледало – сите работи што ве прават незадоволни од самите себеси и понатаму ќе бидат видливи: и изгледот, и навиките, и карактерот... Само идентитетот ќе ви го нема.

повеќе

Договорот помеѓу Република Македонија и Република Грција, доколку биде ратификуван, ќе влезе во аналите на историјата на дипломатијата.

повеќе