ПОЖАРИ ПО ДАЛМАЦИЈА

Сплит се спаси од поголема катастрофа, пожарот под контрола

Далмација гори цел ден, а попладнево пожарот го зафати и најголемиот далматински град Сплит.

Пожарите по хрватскиот јадрански брег почнаа кај селото Тугар над Омиш и во текот на денот се проширија кон Сплит. Цело утро и попладнево жителите од овој регион беа сведоци на апокалиптични сцени.

Попладнево пожарот го зафати и сплитското предградие. Освен пожарникарите, во гасењето на пожарот помагаше и војската и авионите за гасење кои цело утро не можеа да полетаат поради силната бура.

Небото на Сплит беше брзо покриено од густи, црн чад. Се запали и бензинската пумпа кај Солин, гореше и недалеку од гробиштата Ловринац, а на крајот пожарот ја зафати и депонијата Кареповац.

Сообраќајот на повеќе патни правци во текот на денот беше затворен. Во Сплит сѐ мириса на чад, кафулињата се затворени, делови од градот немаат струја... Ќе се дежура цела вечер, но пожарникарите смируваат и велат дека најопасното во однос на Сплит помина.

Индекс.хр

Најновите случувања на релација политичка власт-граѓански сектор, повторно го отвораат прашањето за односите помеѓу овие два сегмента на општествениот живот.

повеќе

Жените имаат повеќе тешкотии од мажите да најдат значајна и добро платена работа, а процентот на жени во глобалната работна сила постојано заостанува зад процентот на мажите. 

повеќе

Во нашето општество сме опкружени со многу, многу партизани. Партизани во политиката, партизани во образованието и науката, партизани во бизнисот...

повеќе