Јаже околу вратот

Снимка од Атина покажува колку се очајни бегалците (ВИДЕО)

Двајца емигранти од Блискиот Исток ставија јажиња околу врат на главниот плоштад во Атина, во знак на протест против затворањето на границите.

Емигрантите, очајни поради затворањето на границата кон Македонија и лошите услови со кои се соочуваат, биле спремни да се обесат за да покажат колку лошо се однесува Грција кон нив. Инцидентот се случил вчера во главниот град на Грција.

Едниот од нив, Пакистанец, ја изгубил свеста откако го врзал парчето ткаенина околу врат, по што бил префрлен во болница.

Пред неколку недели се наврши една година од почетокот на пандемијата. Ковид-19 ги разоткри системските проблеми во здравствениот систем и другите институционални гранки на Косово.

повеќе

Ако не се претвориме во систем на вакцинални касти („Тргни ги твоите Астразенека-шепи од мојот Фајзер-дедо“), може да застраниме кон вакцинални пасоши со сомнителна валидност („Врвката на оваа пропусница не е во нијанса одобрена од СЗО!“).

повеќе

Освен неколку изолирани обиди, повеќето луѓе не реагираат кај институциите и не бараат одговорност. 

повеќе