Медиумската клима беше влошена за време на власта на Јанша

Словенците донесоа закон за деполитизација на јавната телевизија

Словенците во неделата на референдум усвоија закон чија цел е спречување политички именувања на јавната телевизија, откако медиумската клима во државата се влоши за време на претходниот премиер Јанез Јанша.

EPA-EFE

Изборната комисија ги објави резултатите според кои над 62 отсто од гласачите дале согласност за стапување на сила за законот веројатно на почетокот на 2023.

Неколку здруженија за одбрана на медиумите, како Медиумската организација на југоисточна Европа (СЕЕМКу), го поздравија амандманот чија цел е да ја „заштити уредувачката независност“ на каналот РТВ Словенија од „политичко и сигурно уништување“.

Лидерот на конзервативците Јанез Јанша, кој беше на власт од 2020 до 2022 година, ги засили нападите врз медиумите, обвинувајќи ги за пристрасност, и замени поголем дел на функционерите на јавната телевизија за да именува роднини.

Каналот од тогаш го тресат неколку протести против преориентацијата на програмата и притисокот врз новинарите, додека Словенија падна на 54 од 36 место на најновата ранг листа на невладината организација Репортери без граници.

Според текстот на законот, владата и парламентот повеќе нема да имаат право да именуваат функционери, а каналот ќе биде ставен под надзор на групите на цивилното општество (вработените, заштитниците на правото, Академијата на науки итн).

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Калоѓера не може да премолчи, не може да замиже пред историската вистина на Македонија, па затоа во својот живот се определил да македонствува.

повеќе

Слушањето како способност да го фокусираме вниманието на аудитивните дразби е важен аспект на нашиот живот и значително влијае на неговиот квалитет во сите сегменти.

повеќе

„Ќе дојде ден, кога пазарите отворени за трговија и размена на идеи, ќе бидат единствените борбени полиња“ - Виктор Иго

повеќе