Ќе ги чинат 1,6 милијарди евра

Словачка купува 14 американски борбени авиони Ф-16

Словачка денес одобри купување 14 американски борбени авиони од типот Ф-16 „блок“ 70/72 за 1,6 милијарди евра, со кои ќе ги замени застарените советски авиони МиГ-29. „Врз основа на повеќе анализи го избравме најдоброто решение“, изјави министерот за одбрана Петер Гајдос.

Тој истакна дека американските авиони ги исполнуваат сите можни словачки потребни и дека се „без конкуренција кога станува збор за цената“. На Словачка Шведска ѝ ги понуди своите авиони сааб ЈАС-39 грипен, но на словачката влада повеќе ѝ одговарала американската понуда.

Премиерот Петер Пелегрини изјави дека вредноста на договорот е речиси 1,6 милијарди евра и дека вклучува обука, муниција и логистика. Гајдос кажа дека американската администрација била веднаш спремна на потпишување договор, а дека Шведска сакала да преговара за условите дури по неговото склучување.

Земјите од Западен Балкан се соочуваат со нов безбедносен предизвик: дерадикализација и реинтеграција на повратниците.

повеќе

Граѓаните сѐ повеќе ја согледуваат неопходноста од непартиска форма на самоорганизирање.

повеќе

Придобивките од дрвјата за урбаниот екосистем и квалитет на воздухот можат да се зголемат со систематско планирање на зелениот простор. Дизајнирањето на зелените простори во градовите треба да ја опфати и функцијата за чистење на воздухот.

повеќе