Коронавирус

Склекови, дронови и гневни градоначалници: како се контролира карантинот низ светот (ВИДЕО)

Една третина од светското население е под карантин додека земјите ги заоструваат мерките за запирање на ширењето на ковид-19.

Гардијан открива некои од стратегиите - од беспилотни летала преку вооружени сили, до вежби и казни - што владите ги користат за да ги контролираат своите граѓани.

Во карантин се и 1,3-те милијарди жители на Индија, а оние што ѝ пркосат на наредбата државата ги казнува со склекови и ги засрамува нарекувајќи ги „пријатели на коронавирусот“.

Во Британија полицијата ги растерува толпите луѓе на јавни места. Полициските шефови велат дека спроведувањето на карантинот во Велика Британија може да биде невозможно.

Во Италија, пак, и самите градоначалници се впуштаат во борба со граѓанската непослушност и ги бркаат луѓето од улиците. „Забранет е пинг-понгот, одете играјте плејстејшн“.

Во Франција улиците се преполни со полицајци, кои ги пропуштаат само оние со посебни дозволи, а на другите им пишуваат казни. Во некои земји напомош е повикана и војската.

Објавено

Среда, Март 25, 2020 - 19:31

Практичната имплементација на владината стратегија „едно општество за сите“, која на хартија има добри намери, е засенета од неуспешната борба против корупцијата и организираниот криминал.

повеќе

Веќе четврта деценија штом општеството се фокусира на македонско-бугарските или македонско-албанските односи, на улиците излегуваат навивачките групи со навредливиот репертоар. Спонтано? Ајде, Ве молам.

повеќе

Нивото на Советот на Центар никако да порасне и да ги покаже демократските капацитети и зрелоста очекувани од граѓаните.

повеќе