Сириската војска влезе во Рака, поранешната престолнина на Исламска држава (ФОТО)

Сириската војска за првпат по пет години влезе во Рака и размести во тој град безбедносни пунктови, јавува Ројтерс повикувајќи се на безбедносни извори.

Рака во 2014 година им падна во раце на терористите на ИСИС, и од тој момент се сметаше за престолнина на „калифатот“ на џихадистичката организација.

Три години подоцна, во октомври 2017 градот беше ослободен по повеќемесечна опсада од страна на Сириските демократски сили и воздушните напади на меѓународната коалиција предводена од САД.

За време на тие напади Рака беше поприлично уништена и во градот сѐ уште не е воведен ред.

Тогаш министерството за надворешни работи на Сирија ги окарактеризира нападите на меѓународната коалиција врз Рака како геноцид.

Поентата на глобализмот е максимално економско вмрежување во десетици економски сојузи на секоја држава.

повеќе

Социјалниот маркетинг веднаш би можел ефективно да придонесе во напорите против нееколошкото однесување во нашата земја.

повеќе

Античкиот грчки филозоф Хераклитус, кој живеел пред Сократ, Платон и Аристотел, е авторот на често користената поговорка „панта реи“ (Panta rei), односно, во превод, поедноставено: ,„сѐ тече, сѐ се менува, ништо не останува исто, нема апсолутна вистина и единствена реалност е повеќегодишно движење“.

повеќе