Според државните медиуми

Сириската војска тргнува да се соочи со „турската агресија“ на северот на земјата

Сириската војска испраќа единици на северот на земјата за да одговори на турскиот напад врз курдските милиции кој трае веќе пет дена, објави денес државната новинска агенција Сана.

Агенцијата не објави детали за мобилизацијата на сириската војска која во минатото се распоредуваше во некои курдски региони за да се избегне турска офанзива.

„единиците на арапската војска се упатуваат кон север за да одговорат на турскиот напад врз сириската територија“, објави Сана на интернет страницата.

Еден неименуван курдски функционер извести за преговори меѓу полуавтономната курдска администрација и сириската влада.

„Се разгледуваат сите опции околу турската офанзива, владата од Дамаск мора да ги преземе своите одговорности и да одговори на нападот“, изјави функционерот.

Долго маргинализирани и жртви на дискриминацијата на централните власти во Дамаск, Курдите воведоа автономија на северот на земјата која Дамаск не ја признава и ги нарекува курдските борци предавници поради сојузот со Вашингтон во борбата против џихадистите.

Курдите минатата година почнаа да преговараат со сириската влада за иднината на нивните региони, но преговорите беа прекинати.

ЕУ, свесна за демократскиот дефицит на земјите од Западниот Балкан (но и останатите, претежно економски проблеми), како да тежнее кон формирање блиски, но и специфични односи со овој регион, без полноправно членство.

повеќе

Нарушени се човековите права и слободи, нема владеење на правото и правосудството, кои треба да бидат основа на процесот.

повеќе

Поентата на глобализмот е максимално економско вмрежување во десетици економски сојузи на секоја држава.

повеќе